Naslovnica Mostar U subotu velika akcija čišćenja Mostarskog jezera

U subotu velika akcija čišćenja Mostarskog jezera

149
foto: Fena

Mostar — Stotinu ronilaca iz 25 klubova, 20 gradova i četiri države učestvovat će u tradicionalnoj međunarodnoj ekološkoj akciji čišćenja plaže i korita Mostarskog jezera pod nazivom “JEZERO 2022.” u organizaciji Ronilačkog kluba Mostar, a koja će početi u subotu, 10. septembra u 12 sati.

Voditelj Organizacionog odbora ekološke akcije Branislav Stojkić kazao je kako je lokacija ove plaže svima dobro poznata, odnosno da je riječ o kupalištu koje svake godine u ljetnom periodu okupi veliki broj posjetilaca i kupača.

Također je napomenuo kako Ronilački klub Mostar već dugi niz godina okuplja veliki broj ekoloških zaljubljenika i ronilaca koji volonterskim radom pomažu u organizaciji ovog ekološkog projekta.

“Pored naših prijatelja iz ronilačkih klubova, očekujemo dolazak ribara i splavara koji će zajedno s domaćim roniocima iz kluba biti podrška na kopnu. S pravom možemo reći da je ovo jedna od najvećih ekoloških akcija u regiji u kojoj učestvuju ronioci”, dodao je Stojkić.

Pojasnio je kako će akcijom biti očišćeno oko 500 metara do 12 metara dubine. Također, ulaz na plažu s glavne ceste bit će saniran, kao i sama plaža na koju će se donijeti 50 kubika šljunka kako bi plaža bila pogodna za nesmetan ulazak u vodu svim kupačima.

Osim aktivnosti na samom terenu, pokrenuta je inicijativa preko gradskih odjela i javnih poduzeća da se očisti i pokosi trava, uredi parking te otklone suhe grane.

Stojkić ističe kako na ovu plažu svake godine dolazi sve veći broj kupača, kampera stranih registracija i slično, zbog čega je Ronilački klub odlučio biti nosilac projekta i time pomoći pri održavanju ovoga mjesta, zajedno s Gradom Mostarom.

“Na Mostarskom jezeru nalazi se 20 splavova i dosta motornih vozila. Nekada nesavjesni građanin ubaci koji otpad smeća zbog čega ćemo se sada potruditi očistiti plažu u korist svih nas”, smatra Stojkić, prenijeli su u ponedjeljak mostarski portali, pozivajući se na Fenu.

Franjo Soče, predsjednik Ronilačkog kluba Mostar izrazio je nadu da će ova akcija tradicionalno preći u sve veću manifestaciju.

“Želimo zajednički podstaći građane i malim primjerom uticati na njihovu svijest kako bismo našu okolinu održavali što čišćom”, poručio je Soče.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, inače član Ronilačkog kluba Mostar koji će kao ronilac učestvovati u akciji, naglasio je kako je ovo jedinstvena prilika za poslati lijepu poruku iz Grada na Neretvi.

Kordić je pozvao i građane da se pridruže akciji i zajedno doprinesu čišćem gradu. Akciji će, kaže, podršku dati i Dom zdravlja Mostar kako bi prošla sigurno, kao i Policijska uprava Mostar, dok će preduzeće Mo-Bus omogućiti prevoz učesnicima.

Još je istakao i da je u narednom periodu plan u okruženju Mostara osigurati nekoliko lokaliteta gdje će se posjetitelji moći kupati.

“Tu bi bili i zaštitari u smislu spasioca, tokom sezone bismo osigurali i vozila hitne pomoći, kao i infrastrukturu, odnosno tuš, wc, kabine za presvlačenje i slično. Ideja nam je da za sljedeću godinu Bunica bude spremna, a s Ronilačkim klubom ćemo vidjeti da i Mostarsko jezero ide u tom smjeru”, dodao je Kordić.

Stojkić je na kraju otkrio kako je već pokrenut projekat obilježavanja plaže na Mostarskom jezeru te je podvukao kako će, uz dogovor s Gradom Mostarom, Ronilački klub rado održavati tu instalaciju.

(StarMo)