Naslovnica Izdvojeno “U Srebrenici nije bilo genocida”: Radikali napali aktiviste NVO

“U Srebrenici nije bilo genocida”: Radikali napali aktiviste NVO

443
foto: arhiva - ilustracija

Beograd — Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke (SRS) fizički su napali aktiviste nevladinih organizacija prije početka promocije knjige lidera radikala i haškog osuđenika Vojislava Šešelja u zgradi opštine Stari grad Beogradu.

Uoči promocije knjige kojom Šešelj negira genocid u Srebrenici, simpatizeri radikala su grubo gurali nevladine aktiviste, a osnivačicu Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić i još dvije aktivistkinje oborili su na pod, javio je Radio Slobodna Evropa.

Uz vrijeđanja i psovke izbacili su aktiviste FHP-a, Inicijative mladih za ljudska prava i Foruma ZFD koji su došli na promociju sa namjerom da prisutnima podijele Dosije FHP-a o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini.

“Članovi Srpske radikalne stranke su nas vrijeđali i izgurali napolje, a u jednom trenutku su Natašu Kandić (osnivačicu Fonda za humanitarno pravo) oborili na zemlju, tako da su nas izbacili i nisu nam dozvolili da uđemo. Njihov argument je bio da je tribina zatvorena za javnost i da je ona otvorena samo za članove SRS”, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo.

“Mi smo sasvim mirno došli, željeli smo da podijelimo naše publikacije, međutim, oni su još jedanput pokazali svoju agresiju i svoje ideje koje su zapravo i dovele do jezivih zločina i nasilja devedesetih”, dodaje Žanić.

Promocija trotomne knjige pod naslovom “U Srebrenici nije bilo genocida” održana je u svečanoj sali beogradske opštine Stari Grad.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)