Naslovnica Region U Srbiji počeo Popis

U Srbiji počeo Popis

130

Beograd — Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je u subotu i trajat će do 31. 10., a procjene demografa ukazuju na bojazan da bi broj popisanih mogao biti najmanji od Drugog svjetskog rata do danas.

Srbija, kao i većina država u regiji, iz godine u godinu ima trend pada broja stanovnika, a nakon rekordnih 9,3 miliona u 1981. godini procjene demografa su da će novo prebrajanje, četiri desetljeća kasnije, pokazati skoro tri miliona ljudi manje.

Preliminarni podaci ovogodišnjeg popisa bit će objavljeni do kraja novembra, a objavljivanje prvih konačnih rezultata počet će od proljeća.

Popisi u Srbiji od 2002. godine ne uključuju Kosovo, pa je – u usporedbi rezultata iz 2002. i 2011. godine – vidljivo da je za tih devet godina Srbija izgubila 311.000 stanovnika. Demografi su uvjereni da je u proteklom desetljeću pad još veći.

Samo zbog negativnog prirodnog prirasta Srbija je u posljednjih 11 godina izgubila više od 450.000 stanovnika, a uzimajući u obzir i trend iseljavanja, demografi su skloni procjeni da bi novi popis mogao zbrojiti ukupno oko 6,6 miliona stanovnika, što bi najmanji broj od Drugog svjetskog rata, prenose mediji.

Popisivači prikupljaju podatke izravno od građana, idući “od vrata do vrata”, a sve odgovore ispitanika unosit će u elektronske upitnike.

(StarMo)