Naslovnica BiH U Španiji “dolijao” čuvar u HVO logoru Gabela

U Španiji “dolijao” čuvar u HVO logoru Gabela

279
Ado Alagić - "Lav"

Mostar/Barcelona — Španska nacionalna policija uhapsila je u Barceloni Adu Alagića zvanog “Lav” – 61-godišnjeg državljanina BiH, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog optužbi u umiješanost u ratne zločine tokom rata u BiH.

Alagića u BiH čeka suđenje za zločine u logoru HVO-a Gabela 1993. godine kod Čapljine, inače njegovog rodnog mjesta. Za njim se tragalo zbog krivičnog djela “mučenja u logoru”, gdje je bio “zadužen za čuvanje”, zvanično je saopćeno iz policije.

Hapšenje Alagića je obavljeno u Španiji 15. septembra i trenutno se nalazi u pritvoru. Lociran je u Barceloni, a tokom boravka u Španiji je koristio lažni identitet – piše Klix.ba.

Policija procjenjuje da je u Španiji živio više od godinu dana. Vlasti su Alagiću pokušavale suditi od 2017. godine no on je bio nedostupan pravosudnim organima u BiH.

Logor Gabela bio je logor, kojim je upravljala “Hrvatska zajednica Herceg-Bosna” i Hrvatsko vijeće odbrane u Gabeli. Logor se nalazio nekoliko kilometara južno od Čapljine, a zatvorenici su bili Bošnjaci i Srbi. Rukovodioci ovog logora su ili u bjekstvu ili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Zanimlivo je da je Ado Alagić 2016. godine osuđen na jednu i po godinu zatvora nakon što je priznao da je kao zatvorenik, koji je vršio “dužnost redara u drugom logoru” – Dretelj, tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca.

 

(StarMo)