Naslovnica BiH U Sarajevu protest novinara

U Sarajevu protest novinara

378
protest novinara u Sarajevu

Sarajevo — Oko pedeset novinara se okupilo u ponedjeljak na mirnim protestima ispred prostorija Fudbalskog kluba Sarajevo.

Reakcija je to na napad koji se dogodio u petak navečer kada su dvije osobe koje su se predstavile kao navijači ovog fudbalskog kluba prijetnjama natjerale novinara portala radiosarajevo.ba da obriše tekst u kojem je objavio da je jedan navijač FK Sarajevo osuđen u Bjelorusiji zbog posjedovanja 0,16 grama kokaina na pet godina zatvora – javlja RSE.

Dvije osobe koje su prijetile novinaru portala Radio Sarajevo uhapšene su u petak navečer, a Sud ih je u nedjelju pustio da se brane sa slobode.

Novinari će na današnjem protestu prošetati do zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo, kako bi upozorili da se napadi na novinare i redakcije u Bosni i Hercegovini ne procesuiraju brzo i efikasno.

Predviđeno je da okupljeni novinari na kraju prošetaju do zgrade institucija BiH gdje će upozoriti na kršenje osnovnih novinarskih sloboda i ugroženost novinara. Organizator protesta je neformalna grupa novinara.

Vijeće za štampu BiH, te Društvo novinara BiH i Udruženje novinara Republike Srpske osudili su napad na novinara portala radiosarajevo.ba i naveli da takvi postupci moraju biti kažnjeni.

(StarMo)