Naslovnica BiH U Sarajevu opet Olimpijski muzej

U Sarajevu opet Olimpijski muzej

185

Sarajevo — Obnovljeni Olimpijski muzej Bosne i Hercegovine svečano je otvoren večeras u Sarajevu u prisustvu istaknutih ličnosti, domaćih i međunarodnih zvaničnika te zvanica i eminentnih gostiju iz inozemstva.

Prigodnoj ceremoniji je, kako je i najavljeno, prisustvovao i princ od Monaka, Albert II, koji je vlastitim prisustvom uveličao ceremoniju otvaranja zdanja koje baštini historiju olimpijskog duha i svjedoči o najsvjetlijim trenucima Sarajeva – 14. Zimskim olimpijskim igrama, održanim u glavnom gradu BiH 1984. godine.

Olimpijski muzej BiH su svečano, simboličnim presjecanjem vrpce, otvorili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, visoki gost princ Albert II i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH (OKBiH) Izet Rađo.

Tako je 28 godina nakon razaranja zgrade Muzeja ZOI ‘84 u Petrakijinoj ulici, jedna od najljepših građevina u Sarajevu uspješno obnovljena, te su od danas njena vrata ponovno otvorena za posjetioce.

Olimpijski muzej je zapaljen 27. aprila 1992. godine, na početku opsade Sarajeva, a nakon rekonstrukcije unutar tog zdanja, pored zbirki artefakata, posvećenih ZOI ‘84, postavljen je i dio posvećen Evropskom olimpijskom festivalu za mlade – EYOF-u.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva u aprilu je prihvatilo odluku da Grad Sarajevo, odnosno ranije namjenski osnovana javna ustanova ubuduće brine, upravlja i razvija ovu instituciju od državnog značaja.

Grad Sarajevo pokrenuo je projekat obnove monumentalne građevine od posebnog historijskog i nacionalnog interesa i simbola glavnog grada BiH, koji pretenduje da postane jedna od najvećih turističkih atrakcija i podsjetnik na najviše civilizacijske i vrijednosti olimpizma u njihovom nepatvorenom izvornom obliku.

(StarMo)