Naslovnica Region U Saboru RH opet o “položaju Hrvata u BiH”

U Saboru RH opet o “položaju Hrvata u BiH”

101
foto arhiva

Zagreb — Pred Hrvatskim saborom danas je rasprava o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2019. godinu.

Sabor je tu Deklaraciju donio u decembru 2018. godine i u njoj odredio Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao tijelo koje mu jednom godišnje podnosi izvještaj o ostvarivanju ciljeva navedenih u Deklaraciji.

Ministarstvo, koje je u tom kontekstu prikupilo očitovanje nadležnih nacionalnih tijela, u Izvještaju je pobrojalo svoje, aktivnosti predsjednika Vlade i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske te aktivnosti i projekte 13 ministarstava.

Hrvatska, ističe se u Izvješću, “podupire suverenitet, integritet i teritorijalnu cjelovitost BiH, kao države dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda i ostalih građana”.

– Svestrani partnerski odnosi s BiH, jednakopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda te euroatlantski put BiH, glavne su odrednice pristupa hrvatske Vlade koja je usmjerena na poboljšanje položaja i unapređenje života hrvatskog naroda u BiH – stoji u Izvještaju.

(StarMo)