Naslovnica BiH U RS proglašeno vanredno stanje

U RS proglašeno vanredno stanje

491
foto arhiva

Banja Luka — Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) donijeli su u subotu odluku o proglašenju vanrednog stanja za ovaj bh. entitet i to na prijedlog entitetske Vlade.

„Vlada RS smatra da su, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju usljed virusa korona, stečeni uslovi da Narodna skupština proglasi vanredno stanje za teritorij RS“, navedeno je u saopštenju Vlade objavljenom 26. marta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Za razliku od vanredne situacije, vanredno stanje, u skladu sa Ustavom i zakonima, proglašava skupština RS.

Vlada Republike se, upućujući prijedlog o proglašavanju vanrednog stanja pozvala na član 70. Ustava RS u kojem stoji: „Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava Vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa. Odredbe ovog člana se ne odnose na upotrebu vojske i druge mjere iz nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine“, navodi se u članu 70. Ustava Republike Srpske.

(StarMo)