Naslovnica Mostar U pripremi obilježavanje godišnjice Nevesinjskog bataljona

U pripremi obilježavanje godišnjice Nevesinjskog bataljona

976

Mostar — Organizacioni odbor za obilježavanje 27. godišnjice Bataljona Nevesinje Armije Republike BiH zasjedao je u srijedu uveče u Studentskom hotelu.

Predsjednik Organziacionog odbora i predsjednik Ratnog Predsjedništva Opštine Nevesinje u Mostaru, Ibrahim Kujan izjavio je kako je programom za 3. novembar ove godine – na godišnjicu formiranja Nevesinjskog bataljona – planirano otkrivanje spomen obilježja poginulim borcima Nevesinja, kao i svečana akdemija u sportskoj dvorani.

Riječ je o spomeniku, turbetu, koji je izgrađen na području Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra “Mithat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru, pored spomenika borcima sa gatačkog područja.

“Spomen-obilježje nije urađeno samo za borce Bataljona Nevesinje, nego za sve borce Nevesinja, pripadnike Armije RBiH i MUP-a”, naglasio je Kujan.

On je dodao da će svečana akademija, uz prisustvo velikog broja zvanica, biti održana u sportskoj dvorani USRC “Mithat Hujdur Hujka”.

“Namjeravamo podsjetiti se na vrijeme predratnih i ratnih dešavanja. Mi, kao Bošnjaci Nevesinja, bili smo dobro organizovani u jednu prognaničku zajednicu, dobro uvezani i umreženi i u zemlji i u svijetu. Nismo hodali pognute glave u tim ratnim vremenima, kao ni danas. Vraćamo se na svoje, radimo, a Nevesinje nikada nećemo zaboraviti, jer je dio BiH, borićemo se za njega, borićemo se za državu BiH, jer nam je to jedina domovina”, istakao je Kujan.

Ratni komandant Nevesinjskog bataljona, Hamid Mutilović, podsjetio je da su Bošnjaci Nevesinja već 3. novembra 1992. imali organizovan Bataljon, koji je mnogo značio za ovaj dio Mostara i Hercegovine, te je podsjetio da su se Nevesinjci borili u svim jedinicama na nivou BiH.

“Bez obzira koja je to jedinica, bitno je da su bili opredjeljeni za BiH, za povratak Bošnjaka na svoja ognjišta i dostojanstvo Bošnjaka u takvoj BiH”, istakao je Mutilović.

On je podsjetio i da su Bošnjaci Nevesinja u proteklom ratu podnijeli velike žrtve. Imena 507 žrtava nalaze se na centralnom spomen-obilježju za opštinu Nevesinje.

Mutilović je kazao i da spomen-obilježje u Sjevernom logoru simoblizuje kako su i Nevesinjci bili dio odbrane BiH na ovim postorima.

(StarMo)