Naslovnica Mostar U petak novi štrajk upozorenja zdravstvenih radnika

U petak novi štrajk upozorenja zdravstvenih radnika

366
protest na ulicama Mostara

Mostar — Nezavisni sindikat zaposlenika Seučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu HNK najavili su za petak novi štrajk upozorenja i protestnu šetnju mostarskim ulicama.

Kao razlog su u saopštenju za javnost naveli izostanak “adekvatne reakcije resornog ministra zdravstva dr Gorana Opsenice i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, na čelu sa premijerom Nevenkom Hercegom… zbog nepotpisivanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenih u oblasti zdravstva na teritoriji HNK”.

U saopštenju se navodi da niko od navedenih odgovornih nije pozvao na razgovor predstavnike zdravstvenih radnika, niti su zakazali hitnu, tematsku sjednicu Vlade HNK i raspravili “gorući problem u kantonu i donijeli odgovarajuće odluke, što nam svima i previše govori o njihovom daljem bahatom odnosu i ignoriranju zahtjeva zdravstvenih radnika”.

“Upozoravamo sve odgovorne da će sindikat već sljedeće sedmice ukoliko izostane adekvatna reakcija prozvanih donijeti odluku o stupanju u generalni štrajk do ispunjenja naših zahtjeva”, navodui se u saopštenju.

Dva sindikata podsjećaju da predstavljaju oko 2600 radnika, njihovih članova.

Novi štrajk upozorenja bit će održan u petak, 13. novembra, s početkom u 10 sati.

(StarMo)