Naslovnica Život U nedjelju ponovo okupljanje na Uborku

U nedjelju ponovo okupljanje na Uborku

277

Mostar — Udruženje građana “Jer nas se tiče” objavilo je na svom Facebook profilu poziv za novo okupljanje na ulazu u deponiju Uborak.

Skup je zakazan za nedjelju, 1. decembra, s početkom u 13 sati.

“Dokazali smo nizom argumenata, dokaza, dokumenata, fotografija, da je do sada na deponiju odlagan animalni, medicinski, bolnički kao i drugi otpad kojem nije mjesto na ovoj deponiji, inspekcije su izložile svoje nalaze, desio se i pomor ribe na ušću u Neretvu iz potoka Sušica, koji protiče kraj deponije.

Naša je dužnost, moralna i građanska obaveza ukazati na nepravdu, ukazati na nepravilnosti, ukazati na činjenice.

Nedjelja je neradni dan, vikend, nadamo se lijepom vremenu, dođite, povedite svoju porodicu, prijatelje, susjede i pridružite nam se na možda i najvažnijem mirnom okupljanju do sada”, navodi se uz ostalo u pozivu na Facebooku.

Inače, u četvrtak uveče je Udruženje građana “Jer nas se tiče” na Facebooku objavilo i Rješenje Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH iz 9. mjeseca, kojim je odbačen Zahtjev JP Deponija d.o.o Mostar za ponovno izdavanje okolinske dozvole.

“Ono što je od izuzetnog značaja naglasiti jeste da nisu ispunjeni osnovni preduvjeti predviđeni Zakonom o zaštiti okoliša FBiH, te da je u skladu s tim Federalno ministarstvo okoliša i turizma tada odbacilo Zahtjev za ponovno izdavanje okolinske dozvole.

Na kraju jasno stoji da je Rješenje konačno i da protiv istog žalba nije moguća.

Jedino što je moguće jeste pokretanje upravnog spora podnošenjem tužbe kod Kantonalnog suda u Sarajevu, i to u roku od 30 dana od dana prijema rješenja.

Rok od 30 dana je istekao, tužba, a samim tim i upravni spor nije pokrenut (koliko je poznato u javnosti), pa se postavlja logično pitanje: Nakon argumentiranog i jasnog Rješenja koje je konačno, na osnovu čega je preduzeće podnijelo novi Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole i na osnovu čega se i dalje otpad odlaže na deponiju?!”, pitaju iz navedenog Udruženja.

(StarMo)