Naslovnica Politika “U najkraćem roku iznaći rješenje za Mostar”

“U najkraćem roku iznaći rješenje za Mostar”

558
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Gradski odbor SDP BiH Mostar u saopštenju za javnost pozdravio je odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Baralija protiv BiH“.

“Ovom presudom je potvrđeno ono što je svim građanima Mostara odavno poznato, a to je da su diskriminirani i da su im ugrožena osnovna politička prava da demokratskim putem izaberu vlast i budu birani”, stoji u saopštenju.

Smatraju važnim što je Suda obavezao bh. vlasti da u roku od šest mjeseci od dana kad presuda postane konačna mora izmijeniti diskriminatorne odredbe, a ako te ne uradi Ustavni sud BiH ima ovlaštenja da sam uspostavi privremeno rješenje.

“Nadamo se da vladajuće stranke u Mostaru neće zloupotrijebiti ovu odredbu kako bi delegirale problem Ustavnom sudu BiH, jer bi taj proces u najboljoj varijanti trajao devet mjeseci, a odluke bile privremene. Umjesto toga pozivamo sve političke subjekte u Mostaru da ovu odluku suda shvate afirmativno, kao signal da se izbori u Mostaru konačno moraju održati”, dodaje se u saopštenju.

Pozivaju političke stranke da se u najkraćem mogućem roku krene sa iznalaženjem rješenja usklađivanja Izbornog zakona BiH i Statuta Grada Mostara sa odlukom Ustavnog suda.

“Ono što na kraju treba naglasiti je to da bi dogovor stranaka doveo do trajnog rješenja, pa bi se nakon održanih izbora, umjesto ponovnog prepucavanja oko usklađivanja Statuta, konačno mogli uhvatiti u koštac sa nagomilanim problemima u funkcionisanju Grada Mostara”, stoji na kraju saopštenja iz SDP-a Mostar.

(StarMo)