Naslovnica Mostar U Mostaru potpisivanje ugovora

U Mostaru potpisivanje ugovora

509
foto: Autoceste FBIH/BHRT

Sarajevo/Mostar — Potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice autoputa Poprikuše – Nemila bit će upriličeno danas u Mostaru.

Ugovor će potpisati direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, kao investitor, i u ime izvođača radova Evren Utku Gök, projekt menadžer Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH, u svojstvu svjedoka uime JP Autoceste FBiH i Muamer Hajduk kao svjedok uime izvođača radova Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S.

Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice je 208.059.247,42 eura sa PDV-om, prenosi BHRT.

Izgradnja te dionice bit će finansirana sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) od 70 miliona eura, zatim Evropske investicijske banke (EIB) od 90 miliona eura, te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,1 milion eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Dionica Poprikuše – Nemila je duga 5,5 kilometara i bit će građena prema ugovoru projektuj i izgradi – žuti FIDIC.

Od značajnih objekata bit će građen tunel Golubinja dug 3.659 metara, dva mosta, dva vijadukta, petlja Poprikuše i Centar za kontrolu prometa.

Izgradnjom tunela Golubinja bit će skraćena udaljenost između Nemile i Poprikuša za oko pet kilometara.

Rok za završetak radova je 42 mjeseca, najavljeno je iz JP Autoceste FBiH.

(StarMo)