Naslovnica Mostar U Mostaru o funkcioniranju Belgije

U Mostaru o funkcioniranju Belgije

537

Mostar — Delegati Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, zatim predstavnici Stručnih službi Skupštine i Vlade HNK u utorak su učestvovali u radionici o evropskim integracijama i pristupnom procesu, koja je održana u sali Skupštine HNK.

Riječ se o aktivnostima twinning projekta Evropske unije (EU) “Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima evropskih integracija”.

Savjetnica Narodne skupštine Mađarske Klara Szalay izjavila je kako je, s obzirom na to da su nadležnosti u Bosni i Hercegovini podijeljene između kantonalne, entitetske i državne vlasti, potrebno je da se sve zakonodavne strukture upoznaju s procesom usklađivanja legislative sa evropskom pravnom tekovinom.

“Danas smo govorili o federalnim strukturama, na primjer belgijskim federalnim strukturama, i kako one funkcioniraju, dok je predstavnica Hrvatskog sabora upoznale učesnike radionice o iskustvima Republike Hrvatske u procesu pristupanja Evropskoj uniji”, izjavila je Szalay.

Predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago podsjetio je da je ovaj projekat već provođen na nivou državnog i entitetskih parlamenata, te na nivou Vijeća Distrikta Brčko.

“Sljedeći nivo provođenja projekta je jačanje kapaciteta skupština kantona, s ciljem pripreme skupština, zastupnika, administracije i osoblja za donošenje propisa u procesu pristupanja BiH evropskim integracijama, posebno donošenje zakona i prilagođavanje naših zakona propisima EU, odnosno pravnoj tekovini EU i iz tog razloga se i organizuje ovaj projekat”, rekao je Špago.

Zamjenik predsjednika Skupštine HNK, Tomislav Martinović, osvrnuo se i na činjenicu da su upravo predstavnici parlamenta belgijske regije Flandrije na skupu u Mostaru.

“To je jedna od tri regije u Belgiji, državi koja je jako slična Bosni i Hercegovini. Vidjećemo kako to funkcionira na nivou zakonodavstva, kojeg oni donose u svojoj regiji, a vezano je za zakonodavstvo EU”, istakao je Martinović.

U okviru projekta “Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima evropskih integracija” bit će organizovani i posebni treninzi za predstavnike lokalnih vlasti koji će u budućnosti biti zaduženi za EU pitanja u svojim sredinama.

Twinning projekt otvoren je u junu ove godine, provodiće se do ljeta 2021. godine, a ukupna vrijednost projekta je 2,3 miliona eura.

Projektom su obuhvaćeni Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske, Skupština Brčko Distrikta, te deset kantonalnih skupština, a provest će ga konzorcij kojeg čine predstavnici Narodne skupštine Mađarske, Parlamenta Austrije i Hrvatskog sabora.

(StarMo)