Naslovnica Sport U Mostaru jedan od najvećih sportskih događaja

U Mostaru jedan od najvećih sportskih događaja

195
foto: Fena

Mostar — Mostar će u subotu biti domaćin jednog od najvećih sportskih događaja koji će se održati u Bosni i Hercegovini u ovoj godini – Evropskog prvenstva u bodybuildingu i fitnesu.

Tačan broj takmičara još nije poznat zbog epidemioloških mjera i poznatih problema s prelaskom granica, ali organizatori ističu kako će bez obzira na sve sutrašnji događaj biti na vrhunskom nivou.

Predsjednik Međunarodne bodybuilding i fitnes federacije (IBFF) Duško Madžarević kazao je da je Evropa centar bodybuilding sporta, te da je Evropsko prvenstvo treće po veličini takmičenje u svijetu.

“Poslije Svjetskog prvenstva koje je najjače i takmičenja Mister univerzum, po broju i jačini Evropsko prvenstvo je odmah iza ta dva događaja”, kazao je Madžarević, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Takmičenje će se održati u sportsko-rekreativnom centru “Midhat Hujdur Hujka”, a takmičiti će se bodybuilderi svih uzrasta u tridesetak kategorija.

Madžarević je istakao kako je jedan od glavnih razloga zašto je Mostar dobio domaćinstvo ovog velikog sportskog događaja mostarska bodybuilderica Elma Škaljić, koja se prošle godine okitila naslovom svjetske šampionke.

“Ona ja počela od nule, pa su nakon par godina došle prve pobjede, zatim je dobila status profesionalne takmičarke i, koliko ja znam, ona je jedina profesionalna takmičarka iz BiH u našoj federaciji, i kada smo donosili odluku da dodijelimo organizaciju Mostaru moram reći da je to bilo 95 posto zbog Elme”, istakao je predsjednik IBFF-a.

Elma Škaljić kazala je kako je izuzetno ponosna i sretna što će Mostar ugostiti najveće evropska imena body building sporta.

“Pozivam sve one koji su u mogućnosti da dođu sutra i pogledaju ovaj događaj i tek tada će moći shvatiti veličinu ovog događaja. Body building i fitnes su u porastu i može se slobodno reći da je to sport budućnosti, jer praktično svaki drugi sport je vezan uz teretanu i body building”, dodala je Škaljić.

Predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj podsjetio je kako se Evropsko prvenstvo trebalo održati prošle godine, ali je odgođeno zbog pandemije koronavirusa.

“Mislim da su ovakvi pozitivni događaji najbolji promotori Mostara i cijele države i dobro je praviti iskorake u pozitivnom smjeru”, poručio je Kevelj.

(StarMo)