Naslovnica Mostar U Mostaru i ove godine kampanja protiv nasilja nad ženama

U Mostaru i ove godine kampanja protiv nasilja nad ženama

520

Mostar — I ove godine, po deveti put, Mostar i Bosna i Hercegovina će biti dio svjetske kampanje pod nazivom “One billion rising” (Jedna milijarda ustaje). Riječ je o pokretu kojim se želi skrenuti pažnja na problem nasilja nad ženama.

13. i 14. februara će se u sklopu kampanje u Mostaru održati niz događaja, o kojima su na press-konferenciji u utorak govorile predstavnice koordinatora projekta – nevladinih organizacija: Vijeća mladih grada Mostara, Podružnice psihologa Hercegovina, te Udruženja ‘Žena BiH’.

Tako su za 13. februar u 16 sati najavljeni projekcija filma ‘City of joy’, te od 18 sati javna tribina čije će gošće biti Senka Marić (književnica), Lejla Karamujić (književnica) i Arnela Buzaljko (Udruženje ‘Žena BiH’). Dan kasnije, 14. februara na Španskom trgu bit će upriličen ples u 16 sati, te u Mepasu u 17 sati.

“Devet godina je Mostar i BiH dio globalne kampanje ‘One billion rising’ ili ‘Jedna milijarda ustaje’, protiv nasilja nad ženama. Fokus je na plesnoj revoluciji. Mi svake godine održimo plesnu revoluciju na Španskom trgu i uvijek se svi pitaju zašto baš ples. Ples je sloboda pokreta. Dakle, mi plesom pokazujemo da smo gospodarice naših tijela i upravo taj ples na javnom prostoru ima jednu snažnu poruku da je to problem sviju nas, da problem nasilja nad ženama nije problem između četiri zida, kako se često to želi prikazati. To je problem javni i svi se trebamo s tim znati iznijeti”, kazala je na press-konferenciji u Američkom kutku Tajma Tiro, koordinatorica projekta ‘One billion rising’.

Arnela Buzaljko, iz Udruženja ‘Žena BiH’ podsjetila je da je, prema svjetskim statistikama, svaka treća žena doživi neku vrstu nasilja. Dodala je da je u BiH stanje takvo da svaka druga žena u BiH tokom života doživi neku vrstu nasilja.

“Nažalost, moram i to reći, da su statistike poražavajuće, nama se žrtve nasilja vraćaju nasilnicima, zato što su pretežno ekonomski ovisne od njih, a i to je nasilje, kada žena nema svoje finansije i kada, da bi prehranila djecu ili sebe, se mora vratiti nasilniku, jer nema gdje drugo”, kazala je uz ostalo Buzaljko.

Novinarima su se obratile i psihologinja Marjana Tomaš, te koordinatorica u Američkom kutku, Marina Đapić.

(StarMo)