Naslovnica Mostar U Los Rosalesu obilježen Dan osoba s invaliditetom

U Los Rosalesu obilježen Dan osoba s invaliditetom

526
Screenshot: YouTube/Fena

Mostar — Festivalom hrane na kojem su prezentirana slatka i slana jela te predstavljene aktivnosti Udruženja mladih “Ružičnjak – Los Rosales” iz Mostara u četvrtak je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

– Osobama s invaliditetom treba pružiti sve moguće oblike podsticaja integracije u širu društvenu zajednicu, jer nas one uče umijeću življenja malih koraka. Međutim, taj poziv vrijedi ne samo danas nego svaki dan našega života i uticat će na naše buduće odluke – kazala je muzička terapeutkinja u Centru “Los Rosales” Lucija Hrstić.

Hrstić je istakla važnost i značaj muzičke terapije koja, inače, u BiH nije izrazito razvijena.

– Kao muzički terapuet obučena sam da vodim grupne i individualne seanse muzičke terapije prema kliničko dokazanim postupcima jer sam obuku primila od najznačajnijih muzičkih terapeuta iz Zagreba. Bosna i Hercegovina nema izrazito razvijenu obuku muzičke terapije i moja misija je ne samo voditi seanse ovdje, već svojim znanjem širiti i promovirati muzičku terapiju kao dokazani klinički postupak liječenja – pojasnila je Hrstić, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Predsjednica Udruženja “Ružićnjak” Jasna Rebac kazala je kako su i ove godine u okviru obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u uslovima pandemije odlučili fokus staviti na mlade.

– Pružili smo priliku da naša partneraka škola, to je Poljoprivredno-tekstilna škola, sa svojim učenicama pokaže šta oni to rade, kako se može biti lijep, a zdravo živjeti i da to pokažu članovima Udruženja “Ružičnjak”, Koalicije “Zajedno smo jači”, odnosno svim mladim osobama s invaliditetom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – kazala Rebac.

Dodala je kako će osoba s invaliditetom pročitati pjesme koje su napisali, pokazat će radove koje su uradili tokom ove godine, a kuharska radionica će prezentirat jela koja su najbolje naučili kuhati.

I ovom prilikom Rebec je upozorila kako HNK i dalje nema usvojen Lokalni plan za prava i položaj osoba s invaliditetom.

– Poslije nekoliko godina interveniranja i pravljenja različitih draftova od Koalicije i samog “Ružićnjaka” predali smo taj dokument na daljnje postupanje. Nažalost, do danas nismo dobili niti odgovor, a kamoli da je Lokalni akcijski plan usvojen – kazala je Rebac.

(StarMo)