Naslovnica Politika U KS stiže američki savjetnik za borbu protiv korupcije

U KS stiže američki savjetnik za borbu protiv korupcije

541

Sarajevo — Direktor Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona (INL) pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država Benjamin A. Rockwell posjetio je Kanton Sarajevo.

Rockwell je tokom posjete sa predsjedavajućom Skupštine KS Danijelom Kristić, premijerom KS Edinom Fortom i ministricom pravde i uprave KS Lejlom Brčić “razgovarao o saradnji u borbi protiv korupcije”.

Predstavnik Ambasade SAD informisao je da je njihov proces identifikacije anti-koruptivnog savjetnika, koji je američki državljanin, “u finalnoj fazi”, a koji će raditi pri Uredu za borbu protiv korupcije. Radi se o osobi koja ima iskustva u uspješnom istraživanju i procesuiranju slučajeva javne korupcije.

Naglasili su da je njihov cilj graditi kapacitete i podržati institucionalnu saradnju između sarajevske policije, Tužilaštva, Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije KS i drugih institucija. U sklopu toga finansiraju Program saradnje i partnerstva u oblasti krivičnog prava u borbi protiv korupcije u BiH.

Radni sastanak je nastavak saradnje Američke ambasade u BiH i Kantona Sarajevo na polju borbe protiv korupcije, a koja je definirana Memorandumom o razumijevanju koji je potpisan prošle godine, a time je određena i pomoć SAD-a u jačanju kapaciteta Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije KS.

(StraMo)