Naslovnica Život U Kosači uskoro izložba o ženama “koje su preživjele rat”

U Kosači uskoro izložba o ženama “koje su preživjele rat”

179
foto arhiva

Mostar — Izložba pod nazivom “Žive smo”, njemačke autorice Cornelije Suhan bit će otvorena utorak, 06. 10., u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru u 19 sati.

Izložbeni postav čini jedanaest panela s 12 fotografija bosanskohercegovačkih žena koje su preživjele rat u bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1995.

Žene s fotografija su ujedno korisnice programa Udruženja ‘Snaga žene’, u čijoj je organizaciji postavljena izložba, s kojom su hrabre žene podijelile s nama svoju životnu priču.

Predsjednica Udruženja Branka Antić Štauber u povodu otvorenja izložbe ističe da se fotografijama želi izazvati empatičnost prema žrtvama kojima je potrebna psihološka pomoć i socijalizacija, ukazati na probleme u izgradnji postkonfliktnog društvu i na nužnost progona počinitelja kaznenih djela.

“Ovim ženama smo tokom radne terapije omogućili i socioekonomsku rehabilitaciju. Naime, osobe zarobljene siromaštvom često nisu u stanju brinuti o ostalim aspektima života jer su prisiljene skrbiti o egzistenciji”, kazali su organizatori.

(StarMo)