Naslovnica Politika U jeku krize…Plenković putuje u Ukrajinu

U jeku krize…Plenković putuje u Ukrajinu

96
Andrej Plenković

Kijev — Premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je službenom posjetu Ukrajini. Posjeta, će uz političku, imati snažnu privrednu i kulturnu dimenziju.

Tri dana nakon Plenkovićeva dolaska u Kijev navršit će se 30 godina otkad je Ukrajina priznala Hrvatsku, kao treća država koja je to učinila nakon Slovenije i Litve.

Ukrajina je danas zainteresirana za iskustva Hrvatske u mirnoj reintegraciji, a zanimljiva joj je i kao uspješan model euroatlantskih integracija s obzirom da je RH prva država koja je ušla u EU i NATO s ratnim nasljeđem i činjenicom da je u jednoj fazi stvaranja države imala okupirane teritorije, kažu u Banskim dvorima.

Uz to, Hrvatska je zajedno s ostalim članicama EU-a bila na inauguracijskom samitu Krimske paltforme u kolovozu ove godine gdje je svih 27 država članica još jednom potvrdilo da neće priznati aneksiju Krima te joj poručilo da je neće ostaviti samu.

Premijera Plenkovića, nekadašnjeg predsjednika Delegacije EP za Ukrajinu, očekuje gust program u srijedu u Kijevu i u četvrtak u Lavovu.

(StarMo)