Naslovnica Region U Hrvatskoj traže “Pravdu za djevojčice”

U Hrvatskoj traže “Pravdu za djevojčice”

406
sa protesta u Zagrebu

Zagreb — Širom Hrvatske u subotu su upriličeni protesti pod nazivom ”Pravda za djevojčice” koji se održavaju nakon što je javnost zgrozio slučaj silovanja djevojčice u okolici Zadra.

Osim u Zagrebu, građani RH su se još okupili u Zadru, Šibeniku, Čakovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Čazmi, Dugom Selu, Osijeku, Puli, Korčuli, Labinu, Splitu i Rijeci.

Organizatori protesta iznijeli su svoje zahtjeve. Od ministra pravosuđa traže pokretanje stegovnog postupka protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve, javljaju hrvatski mediji.

Od DORH-a organizatori traže da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječio mogući utjecaj interesnih skupina na sudski postupak.

Od nadležnih službi (policije, centra za socijalnu skrb i suda) organizatori zahtijevaju da zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu privatnosti u lokalnoj okolini i medijima te pružanje psihosocijalne podrške. Traže i hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje.

“Odgajajmo dječake da poštuju žene, odgajajmo djevojčice da poštuju sebe. Zahtijevamo sustav koji poštuje žrtve nasilja, a kažnjava nasilnike”, poručili su organizatori protesta u Zagrebu.

(StarMo)