Zagreb — Organizacija Human Rights Watch (HRW) u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava navodi kako Hrvatska uprkos tome što je nezakonito i nasilno vraćala migrante u BiH i Srbiju, kršeći pritom zakone EU-a o izbjeglicama i ljudskim pravima, nije za to snosila posljedice evropskih institucija, prenosi agencija Hina.

Organizacija dodaje kako je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za švicarsku televiziju “potvrdila povremenu upotrebu sile, ali je kasnije povukla svoje komentare”, prenosi federalna.ba.

Prema podacima hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova, koje prenosi HRW, u prvih osam mjeseci 2019. godine zabilježeno je 11.813 novih migranata i azilanata, uglavnom iz Afganistana, Pakistana i Turske, što je 8.600 više u odnosu na isti period 2018. godine.

U istom periodu 974 osobe su zatražile azil, a vlasti su odobrile 71 zahtjev za azilom, od čega i 13 iz 2018. godine.

Hrvatska je izvijestila da je na svojim granicama blokirala ulazak 9.487 ljudi u prvih osam mjeseci ove godine, stoji u izvještaju.

U izvještaju se također navodi da je u januaru u projektu “Sjećanje na holokaust”, koji su predvodili univerziteti širom Evrope, “ustanovljeno da je historijski revizionizam u Hrvatskoj među najvišima u Evropskoj uniji”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)