Naslovnica Život U Gazi dogovoreno primirje

U Gazi dogovoreno primirje

392

Gaza — Palestiniska militantna grupa Islamski džihad saopćila je da se suzdržava od otvaranja vatre iz pojasa Gaze u četvrtak nakon što je Izrael pristao na primirje dogovoreno uz egipatsko posredovanje, ublažavajući najteže sukobe u Pojasu Gaze u posljednjim mjesecima.

Primirje je proglašeno u 00.30 sati po srednjoevropskom vremenu, saopćio je portparol grupe Musab Al-Braim, a što je otprilike 48 sati otkako je Izrael izazvao novi krug nasilja ubistvom vodećeg zapovjednika Islamskog džihada u zračnom udaru, nazivajući ga trenutnom prijetnjom po izraelsku sigurnost.

Ukupno 34 Palestinaca, od kojih su polovina civili, ubijeno je, dok su na stotine raketa koje su ispalili militanti paralizirale život u južnom Izraelu. Hamas, vodeća palestinska grupa u Gazi, nije učestvovao u posljednjem valu sukoba.

Al-Braim je kazao da je Izrael prihvatio zahtjev Islamskog džihada da prekine s ciljanim ubistvima njegovih čelnika i s vatrom po palestinskim demonstrantima koji izvode protestne marševe na granici Pojasa Gaze i Izraela.

“Primirje pod egipatskim sponzorstvom stupilo je na snagu nakon što su okupatoru (Izraelu) podnijeti uslovi Islamskog džihada u ime palestinskih grupa otpora” – kazao je Al-Braim.

(StarMo)