Naslovnica Život U Evropi preko 60 miliona zaraženih korona virusom do sada

U Evropi preko 60 miliona zaraženih korona virusom do sada

99
foto: agencije - ilustracija

Bruxelles — Evropska regija zabilježila je 60.093.393 zaraženih od COVID-19, među kojima i 1.220.486 preminulih, objavio je Regionalni ured WHO za Evropu u ponedjeljak.

– Kraj pandemije još nije ni na pomolu, i nažalost je do sada u evropskoj regiji registrovano više od 1,2 miliona preminulih – navodi direktorica za vanredne situacije regionalnog ureda WHO za Evropu, Dorit Nitzan, u saopćenju za javnost.

– Bitno je da zemlje nastave s svojim udruženim naporima na zaštiti najranjivijih kategorija ljudi i onih koji su u riziku – dodala je Nitzan.

Izrazila je zabrinutost kontinuirano slabim tempom vakcinacija širom evropske regije, posebno među prioritetnim grupama stanovništva starijeg od 60 godina, zdravstvenim radnicima, štićenicima domova za stare i nemoćne osobe i onih s hroničnim zdravstvenim problemima, a što je potencijal koji može da dovede do većeg broja zaraženih i preminulih.

– Da bi se pandemija okončala moramo rapidno pojačati vakcinaciju, ravnopravno u svim zemljama, uključujući i podršku proizvodnji vakcina, kao primjereno dijeljenje doza za zaštitu najranjivijeg stanovništva u svakoj zemlji – kazala je Nitzan.

(StarMo)