Naslovnica Život U epicentru pandemije: Djeca se vratila u škole

U epicentru pandemije: Djeca se vratila u škole

250
Wuhan u februaru 2020. godine, tokom mjera karantina; foto: agencije - ilustracija

Peking — Djeca su se vratila u škole u utorak u centralnom kineskom gradu Wuhanu, prvobitnom epicentru epidemije koronavirusa koji je bio pod višemjesečnim restriktivnim mjerama i sedmicama nije zabilježio nijedan novi slučaj lokalne transmisije.

Državni mediji javili su da se 1,4 miliona djece u gradu prijavilo u 2.842 obdaništa, osnovne i srednje škole, u okviru napora na nacionalnom nivou na povratku u škole.

Život se uglavnom vratio u normalne tokove u Wuhanu, gdje je koronavirus prvi put primjećen krajem prošle godine. Nakon onoga što su kritičari nazvali pokušajem ignorisanja epidemije, gradske vlasti uvele su 76-dnevne restriktivne mjere tokom kojih su građani bili zatvoreni u svojim domovima, i poljske bolnice su otvorene kako bi se pomoglo preopterećenom zdravstvenom sistemu.

Wuhan je označio još jedan značajan događaj u nedjelju kada je njegov posljednji potvrđeni slučaj zaraze, pacijent koji se zarazio virusom van zemlje, otpušten iz gradske bolnice, prenosi Associated Press, na kojeg se pozivaju bh. mediji.

(StarMo)