Naslovnica Mostar U četvrtak odluka o štrajku zdravstvenih radnika HNK

U četvrtak odluka o štrajku zdravstvenih radnika HNK

210

Mostar — Reprezentativni nezavisni sindikat uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) najvjerovatnije će u četvrtak donijeti odluku o datumu stupanja u generalni štrajk, kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNK Dalibor Vuković.

Prema njegovim riječima, sindikati ni nakon dva štrajka upozorenja i protestnih šetnji nisu dobili nikakav odgovor od Vlade HNK i resornog ministarstva zdravstva.

– Pošto Vlada HNK i Ministarstvo zdravstva nije adekvatno odgovorilo na zahtjeve sindikata niti su ikada sazvali sjednicu mirovnog vijeća koje je davno formirano, oba sindikata će se sastati vjerovatno u četvrtak i donijeti odluku o tačnom datumu generalne obustave rada. Vjerovatno ćemo ostaviti desetak dana roka da bi se sve pripremilo po zakonu, a o svemu tome ćemo obavijestiti i javnost na konferenciji za novinare – kazao je Vuković, prenosi Fena.

Predsjednik Sindikata tvrdi da Vlada i Ministarstvo zdravstva HNK duže vrijeme odugovlače proces pregovaranja i održavanja sjednice mirovnog vijeća te na taj način, kako je kazao, krše sve moguće zakone.

– Nikada nas nisu pozvali na sjednicu mirovnog vijeća niti su je ikada zakazali, a sve radi toga da bi blokirali sindikat da zakonito ode u štrajk. Mi ćemo stupiti u generalni štrajk, a o svemu tome ćemo obavijestiti Općinski sud u Mostaru – poručio je Vuković.

Sindikati zdravstvenih radnika HNK, koji predstavljaju 2600 radnika zaposlenih u dvanaest zdravstvenih ustanova u HNK, ovoga mjeseca u dva su navrata organizirali štrajk upozorenja i protestnu šetnju ulicama Mostara nezadovoljni zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora te, kako su kazali, bahatog odnosa vlasti prema zdravstvenim radnicima.

Kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Goran Opsenica ranije je izjavio da je kantonalna vlada definirala te dostavila sindikatima prijedlog koji se odnosi na povećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotku koji je ranije dat Sindikatu doktora medicine i stomatologije.

(StarMo)