Naslovnica BiH U BiH nema potvrđenih slučajeva koronavirusa

U BiH nema potvrđenih slučajeva koronavirusa

174
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — U Sarajevu je održan drugi sastanak Konferencije za područje zdravstva u Bosni i Hercegovini u proširenom sastavu na kojoj je razgovarano o poduzetim mjerama i planiranim aktivnostima u vezi sa mogućom pojavom novog koronavirusa.

Zaključeno je da je potrebna maksimalna odgovornost i saradnja kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno s ciljem sprječavanja širenja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Konferenciji su, uz ministricu civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević, ministra zdravlja i socijane zaštite u Vladi RS Alena Šeranića, koji je učestvovao telefonski, federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića i šefa Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, prisustvovali i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i direktor Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky.

Učesnici Konferencije su konstatirali da u Bosni i Hercegovini nema potvrđenih slučajeva oboljenja, ali se kontinuirano provode sve mjere usmjerene na rano otkrivanje eventualno sumnjivih slučajeva, s ciljem sprečavanja širenja bolesti izazvane novim koronavirusom, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na agenciju Fena.

Nadležne institucije su izdale preporuke za zdravstvene ustanove s ciljem osiguranja uslova za reagiranja i zbrinjavanja pacijenata u zdravstvenim ustanovama u RS i FBiH u slučaju potrebe.

Konstatirana je zabrinutost zbog pojave većeg broja oboljelih u Italiji, imajući u vidu kretanje stanovništva i veliku privrednu i trgovinsku razmjenu sa Italijom, ali je konstatirano da se provode odgovarajuće mjere.

Upućen je apel građanima koji su boravili ili putovali u područja pogođena virusom, da se ponašaju odgovorno, jave se telefonski nadležnim zdravstvenim ustanovama, nakon čega će dobiti uputstva o daljnjem postupanju ukoliko ima potrebe.

Učesnici sastanka zahvalili su se predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije na dosadašnjoj podršci te iskazali uvjerenje da će se saradnja uspješno nastaviti, uključujući i podršku u nabavci dodatne zaštitne opreme.

(StarMo)