Naslovnica Život U Beču masovno testiranje na koronavirus

U Beču masovno testiranje na koronavirus

175
foto arhiva

Beč — Austrijski kancelar Sebastian Kurz i bečki gradonačelnik Michael Ludwig testirani su danas na koronavirus, na lokaciji Wien Messe, u drugom bečkom okrugu.

Od početka pandemije austrijska prijestonica je provela više od 870.000 testova, a samo u novembru 192.000. Organizovano masovno testiranje daje mogućnost na provjeru 150.000 osoba dnevno.

Kurz je na press konferenciji pohvalio organizaciju masovnog testiranja u prijestonici.

– Impresivno je koliko dobro funkcioniše organizacija. Održavanje masovnog testiranja predstavlja veliki izazov za sve metropole. Beč je to izvanredno savladao. Bolje je odvojiti pola sata za testiranje, nego provesti sedmice pod lockdownom- rekao je Kurz i pri tome pozvao građane na testiranje, penose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Masovno testiranje u Beču je do ponedjeljka, 7. decembra obuhvatilo 65.510 osoba, koje su testirane na antitijela. Ukoliko test na antitijela pokaže pozitivan rezultat, na licu mjesta se provodi PCR-test. U petak, 4. decembra utvrđeno je 56 pozitivnih testova na antitijela, od čega su 23 pokazala i pozitivan PCR-rezultat. U subotu, 5. decembra radilo se o 50 pozitivnih testova na antitijela, od čega je bilo 47 pozitivnih PCR-rezultata. Masovno testiranje će se izvoditi na tri lokacije do 13. decembra svakim danom od 8 do 18 sati, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

(StarMo)