Naslovnica Mostar U Aluminiju će ostati samo 15 radnika…

U Aluminiju će ostati samo 15 radnika…

408
foto arhiva

Mostar — Novi val uručenja otkaza radnicima mostarskog „Aluminija“, uslijedit će 15. januara, potvrđeno je iz ovog preduzeća.

Pred sami kraj 2019. godine još 170 radnika je ostalo bez posla, a do 31. januara u Aluminiju će ostati, vjerovatno, svega petnaestak uposlenika, koji su, takođe, na spisku za otkaz.

Iz Aluminija tvrde kako je novac za otpremnine “osiguran” i da će otpuštenim radnicima novac biti isplaćen po jednakim kriterijima kao što je to bilo krajem avgusta, kada je 500 radnika proglašeno tehnološkim viškom.

Tada su radnici dobili otpremnine u iznosu od 8.000 do 8.500 KM.

Prema predviđenom planu, svima će otpremnine biti isplaćene do 15. januara. Njihova visina ovisit će o broju godina radnog staža i visini prosječne plaće – pojasnio je Miljenko Buhač iz Odjela za odnose s javnošću.

Za 17. januar, kako je potvrđeno Avazu, sazvana je vanredna sjednica Skupštine „Aluminija“. Na dnevnom redu bit će donošenje odluke o zaključenju ugovora o zakupu imovine Aluminija s „Abraham grupom“.

Ponuda „Abraham grupe“ nije prihvatljiva za Vladu FBiH, ali je najavljen “još jedan sastanak s predstavnicima te kompanije”.

(StarMo)