Naslovnica Život U 100 godina: Preživio dvije svjetske pandemije

U 100 godina: Preživio dvije svjetske pandemije

197

Zagreb/London/Brasilia — Brazilac Raimundo Leonardo de Oliveira (102) nedavno se oporavio od covida-19, više od stotinu godina nakon što je, kao devetomjesečna beba prebolio špansku gripu te je iz bolnice César Leite u Minasu Geraisu pušten na kućnu njegu 31. augusta, piše Daily Mail.

Vitalni 102-godišnjak je 17. augusta hospitaliziran na odjelu za intenzivnu njegu, a njegova porodica je za brazilski portal G1 rekla da nije intubiran niti je bio na respiratoru te da se nakon uspješnog oporavka vraća kući, prenosi Index.hr.

Supruga tog penzionisanog poljoprivrednika, Nivercina Maria de Oliveira (92), također se zarazila koronavirusom, zbog čega je i ona neko vrijeme provela na liječenju u bolnici. Njen suprug razbolio se kad se ona vratila kući.

Unuka supružnika De Oliveira, Cristina de Amorim novinarima je rekla kako je porodica mislila da ih više nikada neće vidjeti nakon što se ustanovilo da su zaraženi koronavirusom, kojim je u u Brazilu dosad ukupno zaraženo 4.330.455 osoba, a od njegovih je posljedica umrla 131.625 ljudi.

Na fotografijama koje je na društvenim mrežama podijelila familija, Raimundo pozira u trenutku otpusta iz bolnice s timom ljekara i medicinskog osoblja koje ga je liječilo.

“Prvo što mi je rekao kad je izašao iz bolnice je da sam mu nedostajala”, rekla je De Amorim. “A dodao je i da bi rado pojeo malo sira i popio sok od grožđa.”

De Oliveire su u braku 75 godina i imali su četrnaestero djece, od kojih je devetero još živo. Imaju i 22 unuka, 25 praunučadi i dvoje prapraunučadi.

Tokom pandemije španske gripe koja je svijetom harala 1918. i 1919., virusom se zarazilo najmanje 500 miliona ljudi, a od njenih posljedica umrlo ih je gotovo 50 miliona širom svijeta.

(StarMo)