Naslovnica Mostar TZ: U Mostaru se za Novu godinu očekuje veći broj turista iz...

TZ: U Mostaru se za Novu godinu očekuje veći broj turista iz regije

189
foto: ilustracija

Mostar — Zbog dočeka Nove godine na otvorenom u Mostaru i brojnih drugih sadržaja iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ovih dana očekuju veći broj turista iz regije.

“Nadamo se da će zbog organizacije dočeka Nove godine na otvorenom u Mostaru te zbog izostanka već najavljenih novogodišnjih manifestacija i dočeka u susjednim turističkim odredištima u Crnoj Gori i Hrvatskoj, veći broj turista i gostiju iz regije i naravno iz dijaspore, boraviti u Mostaru i okolini”, rekao je Feni Ramiz Bašić, viši stručni saradnik u Turističkoj zajednici HNK.

Dodao je kako se zbog relativno stabilne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini također može očekivati povećan broj posjetilaca.

Osvrnuvši se na 2021. godinu, kazao je kako se ona može nazvati godinom oporavka turizma i turističke djelatnosti na područje čitave Bosne i Hercegovine pa tako i HNK.

S tim u vezi napomenuo je kako je Bosnu i Hercegovinu za 10 mjeseci ove godine posjetilo 808.268 turista, što je više za 87,1 posto nego u istom periodu prošle godine, prenose u srijedu bh. portali.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, turisti su u tom periodu ostvarili 1.914.453 noćenja, što je više za 74,5 posto u odnosu na godinu ranije.

Kad je u pitanju HNK, prema podacima Federalne agencije za statistiku, za 10 mjeseci ove godine taj kanton je posjetilo 106.476 turista, od čega je 59.852 domaćih i 46.624 stranih turista, što je više za 44 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Turisti su u tom periodu ostvarili 257.731 noćenje, od čega je 145.259 domaćih i 112.472 stranih pa je to za 36 posto više u odnosu na 2020. godinu.

U strukturi noćenja stranih turista, najviše noćenja ostvaruju gosti iz Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske, Saudijske Arabije, Njemačke, Kuvajta, Turske i Slovenije.

(StarMo)