Naslovnica Život Twitter se spremio za američke izbore

Twitter se spremio za američke izbore

346

San Francisco — Drušvena platforma Twitter saopštila je u petak da će ukloniti tweetove koji pozivaju ljude da se miješaju u američki izborni proces ili provedbu izbornih rezultata, uključujući i nasiljem, dok su također najavili uvođenje više oznaka i ograničenja kako bi se usporilo širenje dezinformacija.

Od sljedeće sedmice korisnici Twittera će dobiti upozorenje koje će ih upućivati na vjerodostojne informacije prije nego što mogu proslijediti sadržaj koji je označen kao obmanjujući, prenosi radio Slobodna Evropa.

Također je rečeno da će dodati još upozorenja i ograničenja na tweetove sa zavaravajućim informativnim oznakama američkih političkih ličnosti poput kandidata i kampanja, kao i račune sa sjedištem u SAD-u s više od 100.000 pratioca na mreži.

Twitter, koji je nedavno rekao za Reuters da testira kako učiniti označavanje očitijim i direktnijim, rekao je da će ljudi morati kliknuti na upozorenja da bi vidjeli ove tweetove.

Korisnici također mogu samo ‘citirati’ ovaj sadržaj, jer će lajkovi, proslijeđeni tweetovi i odgovori biti isključeni.

Twitter kaže da su označili hiljade obmanjujućih postova, iako je najviše pažnje bilo na etiketama koje su primjenjene na tweetove američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Twitter je također rekao da će označavati tweetove koji lažno proglase poraz ili pobjedu bilo kojeg kandidata.

Društvene mreže su pod pritiskom da se bore protiv dezinformacija povezanih s izborima i pripremaju se za mogućnost nasilja ili zastrašivanja na biračkim mjestima oko glasanja u novembru u SAD-u.

(StarMo)