Naslovnica Život Twitter, opet, “označio”, Trumpa

Twitter, opet, “označio”, Trumpa

350

Washington — Twitter je onemogućio videoposvetu Georgeu Floydu koju je na svom računu u svrhu kampanje objavio američki predsjednik Donald Trump, navodeći da su problematična autorska prava.

Video, koji je mješavina fotografija i snimaka protestnih marševa i slučajeva nasilja nakon Floydove smrti, u pozadini ima nasnimljen Trumpov glas, prenosi Index.hr.

Floydova smrt proše sedmice nakon fatalnog susreta s policajcem dovela je do protesta širom zemlje. U snimku koji je kružio naokolo, bijeli policajac klečao je na Floydovom vratu dok se Floyd borio za zrak i neprestano stenjao “Ne mogu disati”, prije nego što se onesvijestio.

Twitter je rekao da je video na predsjednikovom kampanjskom računu zaštićen autorskim pravima.

“Odgovorili smo na valjane pritužbe po pitanju autorskih prava koja nam je poslao vlasnik tih prava ili njihov opunomoćeni predstavnik”, rekao je predstavnik Twittera.

Video trajanja 3 minute i 45 sekundi postavljen je na Trumpov račun na Twitteru 3. juna u svrhe njegove kampanje.

Snimak, koji se još uvijek nalazi na YouTubeu, prikupio je više od 60 hiljada pregleda i 13 hiljada lajkova.

Twitter je pod snažnim povećalom Trumpove administracije otkad je upozorio na neke njegove neistinite tvrdnje i prekrio njegov tvit o protestima u Minneapolisu zbog “veličanja nasilja.”

Trump je najavio da će revidirati zakon koji štiti društvene mreže od odgovornosti za sadržaje koje objavljuju njihovi korisnici.

(StarMo)