Naslovnica Politika Twitter i Facebook blokiraju neprovjereni članak

Twitter i Facebook blokiraju neprovjereni članak

156
Joe Biden

Washington — Gigant društvenih medija Twitter u srijedu je onemogućio korisnicima da dijele ili ‘linkaju’ kontroverzni članak New York Posta o demokratskom kandidatu za predsjednika SAD-a Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru.

Korisnici koji su pokušali podijeliti članak dobili su poruku upozorenja da njihov zahtjev ne može biti ispunjen “jer su Twitter ili partneri tu vezu prepoznali kao potencijalno štetnu”, prenose hrvatski mediji.

Upozorenje su dobili i korisnici Twittera koji su pokušali kliknuti link na članak. U članku se navodi da je Bidenov sin Hunter upoznao ukrajinskog poduzetnika s ocem dok je kao potpredsjednik vodio američke odnose s Ukrajinom, te da je stariji Biden svoju diplomatiju prilagodio Kijevu kako bi pomogao sinovim poslovnim interesima.

Biden je sve negirao i tvrdi da sa svojim sinom nije razgovarao o svom poslu. Stručnjaci također kažu da su navodi lažni, te se postavljaju pitanja o izvorima članka. Čini se da je Twitterova odluka o sprječavanju korisnika da dijele članak dio napora te kompanije da ograniči širenje dezinformacija na svojoj platformi uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Facebook je također najavio da će smanjiti distribuciju članka dok se ne provjeri tačnost činjenica.

Predsjednik Trump u srijedu je kritizirao tu odluku Facebooka i Twittera da ograniče distribuciju priče New York Posta.

“Tako je strašno da su Facebook i Twitter uklonili priču New York Posta o ‘Smoking Gun’ (nepobitan dokaz kaznenog djela) e-mailovima koji se odnose na Uspavanog Joea Bidena i njegovog sina Huntera. To je za njih samo početak. Nema ništa gore od korumpiranog političara”, napisao je Trump na Twitteru.

(StarMo)