Naslovnica Politika TV N1: Uslovni kandidatski status za BiH?

TV N1: Uslovni kandidatski status za BiH?

86

Sarajevo/Bruxelles — Bosna i Hercegovina u proteklom periodu nije napravila nikakav pomak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, poruke su iz određenih diplomatskih krugova.

Međutim, s druge strane stižu informacije da bi BiH ipak mogla dobiti uslovni kandidatski status ukoliko bi se usvojili neophodni zakonski propisi, a to su izmjene Zakona o VSTV, Zakona o javnim nabavkama, Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa, javlja televizija N1.

Podsjećanja radi, političkim sporazumom iz Brisela, Evropska unija je predstavila principe koji bi osigurali funkcionalnu državu, te ubrzali evropski put Bosne i Hercegovine. U sporazumu je 19 tačaka, a među njima visoko i ona koja nalaže provođenje reformi.

Slovenija je zatražila da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što su podržale Mađarska i Poljska.

Treba istaći da su ranije pomenuta zakonska rješenja uslov i Slovenije da se otvore pristupni pregovori.

Ipak treba podsjetiti da je komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi jasno poručio da nema ublažavanja uslova za BiH kako bi dobila kandidatski status i da se mora ispuniti 14 prioriteta za članstvo u Uniji.

I dok s jedne strane dolaze informacije da Bosna i Hercegovina nije učinila ništa na svom putu ka EU i ne zaslužuje status kandidata, iz nekih diplomatskih krugova dolaze informacije da bi BiH mogla dobiti uslovni status kandidata. Ali, taj uslovni status, očigledno ne bi ništa promijenio, sve dok Bosna i Hercegovina ne počne raditi i ne završi tražene reforme.

(StarMo)