Naslovnica Život Tuzla: Mora u zatvor, ali i vratiti veliki novac

Tuzla: Mora u zatvor, ali i vratiti veliki novac

461
foto arhiva

Tuzla — Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu od četiri i po godine zatvora Zoranu Miokoviću (43) iz Tuzle, jer je, kako se navodi, kao direktor tuzlanske firme INOXIU BH oštetio to preduzeće za 420.000 KM.

Pravosnažnom presudom, kako je potvrđeno “Nezavisnim novinama”, on je obavezan da vrati taj iznos.

Naime, odlukom Vrhovnog suda FBiH potvrđena je prethodna presuda Kantonalnog suda u Tuzli, kojom je Mioković oglašen krivim za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je sredinom 2017. godine optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv ovog Tuzlaka.

Kako je tada objavljeno, optužnica je podignuta zbog sumnje da je kao odgovorna osoba i direktor firme INOXIU BH d.o.o Tuzla tu firmu oštetio i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 420.000 KM.

“U optužnici je navedeno da je Mioković od februara 2014. do novembra 2016. godine, kao direktor i odgovorna osoba zadužena za zakonitost rada firme, svjestan da iskorištava službeni položaj i da postupa suprotno Statutu, sa transakcijskih računa firme na svoj račun periodično prebacivao određene iznose novca, te je tako oštetio firmu i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist”, naveli su ranije iz Kantonalnog tužilaštva TK.

(StarMo)