Naslovnica BiH Tužiteljica Tadić se žalila na odluku o njenoj smjeni…

Tužiteljica Tadić se žalila na odluku o njenoj smjeni…

57
Gordana Tadić

Sarajevo — Vlado Adamović, advokat tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, uputio je žalbu na odluku Drugostepene komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH kojom se ona s mjesta glavne tužiteljice premješta na mjesto tužioca, potvrdio je za novinsku agenciju SRNA.

“Očekujem da će o žalbi VSTS raspravljati krajem ovog mjeseca. I dalje tvrdim da je sankcija pogrešno izrečena i da nisu primjenjivani kriterijumi”, rekao je Adamović i dodao da neće moći prisustvovati sjednici VSTS-a kada žalba bude razmatrana. Odluka po žalbi donosi se na zatvorenoj raspravi tokom sjednice VSTS-a.

“U trećem stepenu se ne raspravlja o odgovornosti, to je utvrđeno u prvostepenoj i drugostepenoj odluci, raspravlja se samo o izrečenoj sankciji”, rekao je na prethodnoj sjednici predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija.

On je pojasnio da će sama rasprava biti zatvorena za javnost, ali da će odluka biti saopštena nakon njenog donošenja.

Drugostepena disciplinska komisija je 16. septembra, po žalbi Gordane Tadić, potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije od 23. jula 2021.

Naime, prvostepena komisija VSTV-a je odlučila da Tadić razriješi dužnosti jer je počinila disciplinske prekršaje koji se odnose na automatsku dodjelu krivičnih predmeta i sigurnosne provjere.

Navedeno je, pored ostalog, i narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja vezanog za najam stana.

(StarMo)