Naslovnica Mostar Tužiteljica Tadić prvo u Mostar

Tužiteljica Tadić prvo u Mostar

158

Mostar — Glavni kantonalni tužilac Zdenko Kovač sa saradnicima primio je u petak, 4. septembra, u radnu posjetu glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić.

“Na radnom sastanku razgovaralo se o radu tužilaštava u vrijeme pandemije covid-19, a posebno o radu na predmetima ratnih zločina, predmetima trgovine i krijumčarenja ljudima i predmetima organiziranog kriminala”, saopšteno je u ponedjeljak iz Tužilaštva HNK.

Zajednički je zaključak da se i uprkos problemima nastalim zbog pandemije covid-19, aktivnosti na tim predmetima poduzimaju u skladu sa sačinjenim planovima, te je posebno naglašena potreba usvajanja nove strategije za rad na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Glavna tužiteljica je istakla značaj uspostave mreže tužilaca i istražilaca u cilju efikasnije borbe protiv trgovine i krijumčarenja ljudima u Bosni i Hercegovini, te je govorila o aktivnostima koje se u tom cilju poduzimaju.

Naglašena je uspješna saradnja tih dviju institucija s ciljem da se ona i dalje nastavi, te u nekim segmentima i unaprijedi uz češće neposredne kontakte, kako glavnih tužilaca, tako i postupajućih tužilaca u konkretnim predmetima.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić navela je da je ovo prva radna posjeta kantonalnim tužilaštvima s ovakvim dnevnim redom, te da u narednom periodu planira obići i druga tužilaštva u BiH, te održati radne sastanke o istoj temi, navodi se u saopštenju.

(StarMo)