Naslovnica BiH Tužioci iz regije u Sarajevu o ratnim zločinima

Tužioci iz regije u Sarajevu o ratnim zločinima

284

Sarajevo — U okviru regionalnog projekta o ratnim zločinima, u Sarajevu se održava Regionalni sastanak tužilaca o saradnji u postupcima za ratne zločine.

Glavna tužiteljka Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić u uvodnom izlaganju je kazala kako će ova konferencija unaprijediti saradnju u borbi protiv ratnih zločina posebno na regionalnom nivou – javlja BHT.

Prema njenim riječima, u velikom broju ratnih zločina prisutan je regionalni karakter. Istrage i postupci se vode prema različitim krivično-pravnim sistemima, zbog čega je potreban mehanizam regionalnog karaktera radi olakšavanje njihovog vođenja. U ovome je pomogao i Međunarodni krivični sud za ratne zločine u Hagu.

Glavni tužitelj pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz ovom prilikom je rekao da kako mu je drago što su sve države regije prisutne na ovom događaju.

“Ovo je važno, kako bi se našla solucija, ali i napredak da se zajedno olakšaju procesi rješavanja ratnih zločina”, rekao je Brammertz.

On je dodao da će uspješnost procesuiranja ratnih zločina zavisiti od zajedničke saradnje, te da će Mehanizam nastaviti davati podršku da se ovi slučajevi uspješno okončaju.

(StarMo)