Naslovnica BiH Tužilaštvo KS istražuje smrt žene od koronavirusa na Ilidži

Tužilaštvo KS istražuje smrt žene od koronavirusa na Ilidži

533

Sarajevo — Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u vezi smrti ženske osobe na Ilidži, potvrdila je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS za medije.

“Bit će provjerene sve okolnosti usljed kojih je nastupila smrt. U ovoj fazi ne mozemo saopćiti vise informacija”, kazala je Bavčić.

Žena inicijala A.K. (1968.) već 12 dana je imala visoku temperaturu i simptome karakteristične za koronavirus. U više navrata potražila je ljekarsku pomoć i bila u ambulanti u Hrasnici i Domu zdravlja Ilidža. U utorak je oko 12 sati bez znakova života dovezena u Dom zdravlja gdje je proglašena smrt. Nakon smrti je uzet uzorak i potvrđeno je da je žena pozitivna na koronavirus.

Direktor JU Dom zdravlja Mehmed Kulić potvrdio je da je žena primljena u više navrata u Dom zdravlja, ali da na osnovu epidemiološkog upitnika nije bilo sumnje na koronavirus.

Njena kćerka tokom današnjeg dana, kako je potvrđeno Patriji, nije bila testirana na koronavirus niti kontaktirana od strane epidemiološke službe.

Firma u kojoj je žena radila jučer je zatvorena, a od 14. marta 23 uposlenika nije imalo kontakt sa preminulom A.K.. Uposlenici kompanije javili su se epidemiolozima te im je izdat nalog o samoizolaciji.

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS kazala je danas da je riječ o novom klasteru te da će uslijediti testiranja.

Još uvijek se utvrđuju kontakti preminule u posljednjih mjesec dana kako bi se utvrdilo na koji način je zaražena virusom. S tim u vezi bit će provjereni i kontakti kćerke s obzirom da je živjela s majkom.

(StarMo)