Naslovnica Život Tužilaštvo HNK odbacuje “bilo kakve insinuacije”…

Tužilaštvo HNK odbacuje “bilo kakve insinuacije”…

701
Tužilaštvo HNK; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Tužilaštvo HNK-a je u petak saopštilo kako je ovih dana zaprimilo krivičnu prijavu protiv lica inicijala B.Ć. iz Mostara, zbog više krivičnih djela od strane više prijavitelja, te je formiralo krivični predmet.

Podsjećanja radi, riječ je o Boški Ćavar iz Mostara, kandidatkinji na listi Naše stranke, protiv koje su dvojica investitora podnijeli krivične prijave zbog “prevare, iznude i spriječavanja službene osobe u vršenju dužnosti”. Riječ je o predmetu poznatijem u javnosti kao “rupa”, gdje je obustavljena gradnja objekta u Ulici kneza Domagoja, odnosno predratnoj Safeta Mujića.

U saopštenju za javnost Tužilaštva HNK-a se podsjeća da je taj organ prema Zakonu o krivičnom postupku, dužan uzeti u rad sve prijave koje zaprimi, te nakon obavljenih provjera navoda iz prijave po potrebi provesti istragu, a potom donijeti tužilačku odluku. Provjere navoda iz krivičnih prijava Tužilaštvo obavlja putem policijskih agencija, a neke istražne radnje tužioci poduzimaju neposredno.

“U konkretnom slučaju postupajući tužilac je od PU Mostar zatražio poduzimanje određenih radnji u cilju provjere navoda iz zaprimljene krivične prijave, te uzimanje iskaza, što je uobičajena praksa. Po obavljanju svih potrebnih provjera i utvrđivanja činjenica, te prikupljenih dokaza tužilac će donijeti tužilačku odluku”, navodi se u saopštenju i dodaje:

“To što se ove aktivnosti odvijaju u vrijeme kako to neko želi povezati, ‘predizborne kampanje u Gradu Mostaru’, za rad Tužilaštva je potpuno bez značaja. Iz navedenih razloga Tužilaštvo najenergičnije odbacuje bilo kakve insinuacije da se radnje poduzimaju po nečijem političkom diktatu”.


Iz Tužilaštva HNK tvrde i kako je očito da se pogrešnim i neistinitim prikazivanjem rada želi umanjiti i obezvrijediti “profesionalan i vrlo uspješan rad ovog Tužilaštva na suzbijanju organiziranog kriminaliteta i provođenja akcija protiv počinilaca najtežih oblika krivičnih djela (razbojništava, teških krađa, trgovine opojnim drogama i dr.) na području HNK, o čemu je javnost putem objektivnih medija dobro upoznata”.

“Tužilaštvo HNK kao pravosudno tijelo u svim formiranim predmetima postupa i ubuduće će postupati prema zakonu, profesionalno, nepristrsano i nezavisno o bilo kakvom političkom uticaju”, kaže se u saopštenju.

(StarMo)