Naslovnica Mostar Tužilaštvo HNK: Mostarcu pritvor zbog droge

Tužilaštvo HNK: Mostarcu pritvor zbog droge

275
Tužilaštvo HNK; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar, Rješenjem Opštinskog suda u Mostaru od 22. 05. 2020. godine, određen je pritvor u trajanju od 30 dana Seadu Panduru zv. „Sejo“ (1975.), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, saopšteno je uz ostalo iz Tužilaštva HNK-a.

Kako se navodi u saopštenju, Sead Pandur zvani „Sejo“ se sumnjiči da je tokom maja 2020. godine, u Mostaru, na adresi Buna bb, u stambenim objektima koje koristi, radi dalje prodaje uzgajao 27 stabljika opojne droge Cannabis Sativa L i njene ubrane listove u većoj količini sušio i pripremao za krajnju upotrebu, čineći je na takav način pogodnom za konzumaciju, te nabavio radi dalje prodaje krajnjim konzumentima opojnu drogu Amfetamin u količini oko 50 grama.

“Opštinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim osnovano i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo, a za to krivično djelo se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna”, navodi se u saopštenju.

Kantonalno tužilaštvo HNK, u saradnji sa Federalnom upravom policije, nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo.

“Prema principu pretpostavke nevinosti iz člana 3. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom suda ne utvrdi njegova krivica, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno krivično djelo, ne predstavlja njenu krivičnu odgovornost za počinjenje krivičnog djela, jer se krivica počinioca utvrđuje pravosnažnom presudom”, napominju u saopštenju za javnost iz Tužilaštva HNK-a.

(StarMo)