Naslovnica Mostar Tužilaštvo HNK: Jednom osumnjičenom pritvor, drugi u bjekstvu

Tužilaštvo HNK: Jednom osumnjičenom pritvor, drugi u bjekstvu

422
Tužilaštvo HNK; foto: arhiva - ilustracija

Mostar/Čapljina — Kantonalni sud u Mostaru odredio je jednomjesečni pritvor Adrijanu Jurkoviću, zvanom Adi (1993.) iz Čapljine, zbog osnovane sumnje da je podstrekivao osumnjičenog Matka Križanovića (1992.), takođe iz Čapljine, na izvršenje krivičnog djela Ubistvo u pokušaju.

To je saopšteno u petak iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a u Mostaru, uz napomenu da je odluku o pritvoru za osumnjičenog sud donio juče na prijedlog navedenog Tužilaštva.

Iz Tužilaštva HNKa podsjećaju da je 7. augusta u Čapljini, ispred ugostiteljskog objekta „Craft“, došlo do upotrebe vatrenog oružja – automatske puške, nakon čega je oštećeni I. Č., iz Čapljine, zadobio teške fizičke povrede, u vidu prostrijelnih rana u predjelu lijevog i desnog skočnog zgloba.

“Kantonalni sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim osnovano i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo, a za to krivično djelo se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna. Osumnjičeni Matko Križanović, nalazi se u bjekstvu i trenutno nije dostupan policijskim i pravosudnim tijelima u BiH, te MUP HNK, po nalogu Tužilaštva poduzima sve mjere i radnje u cilju njegovog pronalaska i lišenja slobode”, navodi se u saopštenju.

“Pozivaju se građani da korisne informacije o boravku i kretanju osumnjičenog Matka Križanovića dojave bilo kojoj policijskoj upravi na području HNK, odnosno BiH”, stoji u saopštenju iz Tužilaštva HNK-a.

Kantonalno tužilaštvo Mostar, navodi i da, u saradnji sa MUP-om HNK Mostar, poduzima istražne radnje u ovom predmetu, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo, te procesuiranja počinilaca.

(StarMo)