Naslovnica BiH Tužilaštvo BiH: U BiH stiglo sedam ISIL-ovaca

Tužilaštvo BiH: U BiH stiglo sedam ISIL-ovaca

359
foto: RSE/AFP

Sarajevo — Tužilaštvo BiH i nadležne institucije i agencije, provele su aktivnosti koje su u skladu sa međunarodnim obavezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Evrope na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine obavezala poštivati i provoditi na osnovu članstva u Ujedinjenim nacijma i Vijeću Europe, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji.

To je saopšteno u četvrtak uveče iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U proteklim danima, Tužilaštvo BiH je u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i saradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom više osoba – državljana BiH koji su učestvovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužilaštvo BiH provodi istrage zbog krivičnih djela organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa članom 201. KZ-a BiH i protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Za nekim od ovih osoba raspisana je međunarodna potjerica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH, a tužilaštvo nastavlja sa njihovim krivičnim procesuiranjem u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provedbi aktivnosti u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na saradnji svim agencijama za provedbu zakona u BiH, a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz te institucije napominju i da je u operaciji koja je provedena, stiglo ukupno sedam osumnjičenih nekadašnjih pripadnika ISIL-a.

Ističu da je u operaciji učestvovala i Federalna uprava policije (FUP) FBiH, čiji pripadnici su također dali značajan doprinos.

(StarMo)