Naslovnica BiH Tužilaštvo BiH: Optužnica za terorizam i ratovanje u Siriji

Tužilaštvo BiH: Optužnica za terorizam i ratovanje u Siriji

335
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Dželko Armena, zv. “Abdullah” i “Ike”, rođenog 1990. godine u Sarajevu, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je početkom 2013. godine, preko teritorije Turske, otišao na područje Sirije, sa namjerom da se priključi strukturama tzv.”ISIL-a”, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom, te se dolaskom na područje Sirije priključio ovim oružanim formacijama i sudjelovao u napadima i terorističkim aktivnostima, koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protupravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih nezakonitih radnji.

Optuženi je kao pripadnik tzv.“ISIL-a“ više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ove terorističke organizacije, optuženi se koncem 2019. godine, nakon poraza u gradu Baguzu, predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportiran u BiH.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo Organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. stav 2., a sve u svezi sa kaznenim djelom Terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona BiH. Tužiteljstvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem 18 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(StarMo)