Naslovnica BiH Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv generala za zločine na području Srebrenice

Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv generala za zločine na području Srebrenice

173

Sarajevo — Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Milenka Živanovića, rođenog 1946. godine u Ratkovićima, Srebrenica, zbog sumnje da je počinio zločin protiv čovječnosti, saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

Optužnica Živanovića tereti da je kao general i komandant Drinskog korpusa VRS, 1995. godine, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe.

U optužnici je navedeno da je Živanović, počevši od marta 1995. pa do sredine jula te godine, u više navrata izvršio blokiranje zaštićene zone Srebrenica, sprečavao snabdijevanje, kao i naredio artiljerijske napade na civilno stanovništvo i ciljeve na području Srebrenice kako bi bili stvoreni nepodnošljivi životni uslovi i civilno stanovništvo prisiljeno da napusti svoje domove i imovinu.

Optužnica ga također tereti za artiljerijske i pješadijske napade na stanovništvo, koji su rezultirali smrću više osoba, kao i za napade na stanovništvo prilikom napuštanja Srebrenice i napad na položaje snaga UN-a s ciljem njihovog onesposobljavanja za zaštitu civila.

Nadalje, optužnica tereti Živanovića da je vršio mobilizaciju svih raspoloživih vozila i potrebnog goriva sa ciljem prisilnog progona civilnog stanovništva s područja Srebrenice, kao i transporta zarobljenih muškaraca i dječaka koji su prisilno odvojeni radi zarobljavanja i ubijanja.

Optuženom se na teret stavlja i da su vojne i policijske jedinice pod njegovom komandom učestovale u zarobljavanju više hiljada muškaraca i dječaka s područja Srebrenice, na putnoj komunikaciji Bratunac-Milići, kao i da su muškarci i dječaci nezakonito zatočeni i transportovani.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem većeg broja svjedoka te iznošenjem većeg broja materijalnih dokaza, uključući dokumentaciju dobijenu saradnjom s tužilaštvom i sudom MRMKS u Den Haagu.

(StarMo)