Naslovnica BiH Tužilaštvo BiH: Migranti su iz Afganistana, Bangladeša i Pakistana

Tužilaštvo BiH: Migranti su iz Afganistana, Bangladeša i Pakistana

79

Sarajevo — Postupajući u okviru 24-satne tužilačke dežure, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kontaktu i koordinaciji sa policijskim službenicima Granične policije BiH koordinirao je aktivnosti na otkrivanju i lišavanju slobode državljanina BiH, osumnjičenog za krijumčarenje 48 stranih državljana, koji nisu posjedovali identifikacione dokumente.

Krijumčarenje migranata otkriveno je i spriječeno u graničnom pojasu na području Gradiške na izlasku iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Spomenute osobe su otkrivene prilikom granične kontrole autobusa, kojim je upravljao državljanin BiH.

Po nalogu dežurnog tužioca policijski službenici Granične policije BiH sačinit će detaljan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje osoba koji će dostaviti Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje.

Pronađeni ilegalni migranti, prema prikupljenim dokazima kao i njihovim izjavama, dolaze sa područja Afganistana (21) Pakistana (8) i Bangladeša (19), a predani su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, gotovo svakodnevno, realizuje aktivnosti koje se odnose na procesuiranje krivičnih djela krijumčarenja osoba i ilegalnih migracija u gradovima i područjima širom Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

(StarMo)