Naslovnica BiH Tužilaštvo BiH formiralo predmet o ikoni za Lavrova

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o ikoni za Lavrova

258
foto: RSE

Sarajevo — Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet i izvršit će provjere u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, naime, proslijedilo je u četvrtak (17. decembra) Predsjedništvu BiH notu koju je Ambasada Ukrajine u BiH poslala ovom ministarstvu, a nakon što je Dodik poklonio Lavrovu ikonu prilikom njegove posjete Istočnom Sarajevu, u utorak (15. decembra).

Iz Dodikovog kabineta, prenijela je novinska agencija SRNA, saopšteno je da se radi „o pozlaćenoj ikoni nastaloj prije otprilike 300 godina“ i „pronađenoj u Luganjsku“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iz Tužilaštva su u petak saopćili da su zaprimili informaciju od ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, u kojoj se navodi da je Ministarstvo zaprimilo notu Ambasade Ukrajine.

„Diplomatska nota Tužilaštvu BiH nije dostavljena“, naveli su u saopćenju iz Tužilaštva.

“Koliko sam čula, pokrenuti su postupci prema tužilaštvu, SIPA-i i Intrepolu, ne znam mnogo”, izjavila je prethodno novinarima u Mostaru u petak ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković o slučaju ikone.

Iz Interpola su za RSE odgovorili da “Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo, u okviru čije nadležnosti je međunarodna operativna policijska saradnja, odnosno saradnja putem INTERPOL-a, do sada nije službeno zaprimio zahtjev za postupanje od strane nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini kao i NCB INTERPOL Kiev u vezi ovog predmeta”.

Ukoliko se zahtjev dostavi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo će, naveli su, u skladu sa svojim nadležnostima postupiti po istom.

U odgovoru se napominje da Generalni sekretarijat INTERPOL Lyon ima vrlo efikasan sistem, odnosno bazu podataka ukradenih umjetnina koja ima za cilj efikasnije razmjenje policijskih informacija, a sve u cilju bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara, te da je ta baza dostupna svim članicama INTERPOL-a.

“U cilju vršenja provjera kroz navedenu bazu podataka Generalnog sekretarijata INTERPOL Lyon, svaka zemlja članica mora postupati u skladu sa standardima INTERPOL-a odnosno neophodan je opis umjetnine koja je predmet potrage uključujući sljedeće parametre, naziv slike, autor, dimenzija, tipa, tehnika, vlasnik umjetnine, inventurni broj…., kao i fotografije umjetnina”, naglašavaju.

(StarMo)