Naslovnica BiH Tužilaštvo BiH će tražiti pritvor za dvojicu pripadnika SIPA-e

Tužilaštvo BiH će tražiti pritvor za dvojicu pripadnika SIPA-e

762
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Odjela III Tužilaštva BiH, uputit će prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Božu Purkovića, rođenog 1960. godine u Kalinoviku i Predraga Mrđu, rođenog 1965. godine u Banja Luci, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

“Navedeni osumnjičeni su državni službenici uposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu-SIPA, a osumnjičeni su da su zlouporabili svoj službeni položaj, te nezakonito ustupili i dali na uvid osumnjičenim osobama, podatke koji su prikupljeni tokom posebnih istražnih radnji u okviru predmeta kodnog naziva ‘Pero’, koji se odnosi na istragu nezakonitosti u vezi izdavanja školskih diploma, na kojem radi Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona”, stoji u saopštenju za javnost.

Pritvor će biti predložen zbog, kako se navodi, opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu vršenjem utjecaja na svjedoke ili saučenike.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora bit će upućen Sudu BiH, a istraga se intenzivno nastavlja, stoji na kraju saopštenja iz Tužilaštva BiH.

(StarMo)