Naslovnica Život Turska vojska započela udare u Siriji

Turska vojska započela udare u Siriji

460
foto: BBC.co.uk

Ankara — Turska armija je započela zračne udare na sjeveru Sirije uz podršku artiljerijske vatre.

Turske haubice gađaju baze, uključujući artiljerijske i snajperske pozicije kurdske YPG milicije, te njene magacine sa municijom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Turski sigurnosni zvaničnik je izjavio da je riječ o ciljevima daleko od stambenog područja, prenosi Reuters.

Međutim, portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je da su turski ratni avioni počeli da napadaju “civilna područja” na sjeveru Sirije. On je na Twitteru objavio da su napadi izazvali “ogromnu paniku među ljudima u regionu”.

Reuters javlja da ljudi masovno bježe iz pograničnog grada Tel Abjad dok u blizini odjekuju eksplozije.

Dve smrtonosne eksplozije odjeknule su u turskom pograničnom gradu Čejlanpinaru ali bez žrtava.

Vođe sirijskih pobunjenika koje podržava Turska poručili su svojim borcima da “nemaju milosti prema kurdskom YPG (kurdska Jedinica za zaštitu naroda)”. “Udarite ih željeznom pesnicom”, naveli su, prenosi Reuters.

Sirijske demokratske snage (SDF) zatražile su od SAD i njihovih saveznika da uspostave “zonu zabranjenog leta”, kako bi se zaštitili od turskih napada.

“SDF je pokazao dobru vjeru u sporazum o sigurnosnom mehanizmu između SAD i Turske. No, sada je naš narod ostao bez odbrane,” navodi SDF.

SDF je naveo da su se pojavili prvi navodi o civilnim žrtvama, prenosi Reuters.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je cilj eliminisanje “terorističkog terora” duž južne turske granice.

On je istakao da ofanziva pod kodnim nazivom “Mirno proljeće” treba da eliminiše prijetnju od sirijske kurdske milicije YPG i “Islamske države” i omogući povratak sirijskih izbjeglica iz Turske nakon što se formira “zona sigurnosti” u ovoj regiji.

Ankara planira razmještanje dva miliona izbjeglica od 3,6 miliona, koliko je pronašlo utočište Turskoj od izbijanja rata u Siriji 2011.

“Mi ćemo sačuvati teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista,” napisao je Erdogan na Twitteru, prenosi RSE.

(StarMo)